Huspriser og humørsvingninger

Huspriser… det er nu noget underligt noget. Forestil dig at fødevarepriserne fungerede ligesom huspriser gør: Når købmanden er i godt humør er varene billige. Har han haft et skænderi med konen er alt skidedyrt.

Det er sådan huspriser fungerer. De afhænger af “stemningen i markedet”. De afhænger af om befolkningens massesuggestion går i retning af at tingene går vildt godt (så stiger priserne) eller det hele bare er totalt nederen (priserne rasler ned). Prisen på en bolig er baseret på humørsvingninger. Det er da noget mærkeligt noget…

Jeg er hamrende ligeglad med hvad andre mener mit hus er værd. Det er >mit< hjem. Det er her jeg bor, lever, smiler, elsker, græder, fester, sørger, børster tænder, sover, støvsuger, kysser, bader, skriger. Det er min base, min lille fæstning mod verden udenfor. Den er ubetalelig for mig. Hvad den humørmæssigt baseret er værd i andres øjne er mig inderligt ligegyldigt.

En masse samfundsproblemer kunne løses (tror jeg) hvis det der “værdihysteri” blev afskaffet. Ting som boliger og alt andet for den sags skyld har selvfølgelig en værdi i kroner og øre, det ved jeg da godt og det accepterer jeg, men er det virkeligt nødvendigt med hysteriet om boligpriser går op eller ned eller flader ud? Når jeg ser nyheder der rapporterer om 0,2% stigning i boligpriserne i første kvartal rundet af med sætningen “så nu ser det positivt ud for boligmarkedet fremover, udtaler førende eksperter (læs:klaphatte)”, så tænker jeg automatisk “Og hva’ så?”. Den information er i mine øjne værdiløs, men det er benzin på det brændende bål. Så er det pludseligt positivt alt sammen og priserne stiger yderligere. Boligerne er præcist de samme i dag som de var i går, men i dag bliver de bare mere værd fordi “nogen” siger at de gør det. De “nogen” der udtaler sig, er ovenikøbet ofte repræsentanter for private virksomheder der har en direkte økonomisk interesse i stigningerne. Eller faldene for den sags skyld for de finansielle systemer er efterhånden så forrykte at det er muligt at tjene kassen på fald.

Den pointe jeg forsøger at komme frem til er at huspriser intet har med virkeligheden at gøre. Det er fri fantasi. Det er “vores kollektive frie fantasi” der afgør prisen på boliger. Hvis vi i fællesskab kunne finde ud af at lade være med at piske en stemning op, så kunne vi alle bo meget billigere, få mere tid til os selv og familien i stedet for at knokle som lønslaver i jobs vi måske ikke bryder os om for at betale for en bolig vi alligevel sjældent har tid til at opholde os i.

Ak ja, sådan er der jo så meget…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s